Conform legislației în vigoare, anii lucrați în afară se pun la pensie în România. Astfel, cetățenii români care au lucrat în state membre ale Uniunii Europene, Spațiul Economic European sau Confederația Elvețiană, pot beneficia de sume importante de bani.
Anii lucrați în afară se contabilizează la pensie, iar asta pentru că România a încheiat acorduri bilaterale de securitatae socială cu mai multe state, printre care Republica Albania, Canada, Republica Chile, Republica Coreea, Statul Israel, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Quebec, Republica Serbia, Republica Turcia și Republica Orientală a Uruguayului.
Conform datelor de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), cei care locuiesc pe teritoriul unui alt stat membru trebuie să depună cererea de pensie la instituția de asigurări sociale de la locul de domiciliu. Aceasta va face toate demersurile necesare către instituția competentă din România, nefiind necesară deplasarea în România.
De asemenea, românii stabiliți în altă țară vor primi pensia aferentă activității desfășurate acolo, iar cei care se întorc în România vor beneficia de pensia din țara de origine.
Potrivit noii legi, condiții de pensionare propun o vârstă standard de pensionare de 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Schimbarea este una majoră, având în vedere că, înainte, vârsta de pensionare era de 63 de ani pentru femei.
Stagiul minim de cotizare rămâne stabilit la 15 ani, iar un stagiu complet de cotizare are 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Atingerea pragurilor se va realiza treptat.
De asemenea, femeile pot beneficia de pensionare anticipată, fără penalizare, sau de pensionare anticipată parțială, cu penalizare. Pensionarea anticipată parțială se poate cere cu cel mult cinci ani înainte de împlinire vârstei standard de pensionare și necesită realizarea unui stagiu complet de cotizare, dar și un număr de ani suplimentari de cotizare, mai mic de 8 ani.
Pensionarea anticipată se poate solicita cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, însă este nevoie de un stagiu de cotizare cu cel puțin 9 ani ,ao ,are decât stagiul complet de cotizare.
sursă foto: Envato
CITESTE ȘI:
4,6 milioane de PENSII, verificate. Cine trebuie să dea banii înapoi
Acești 890.702 de PENSIONARI români vor primi o nouă CREȘTERE a pensiei, începând cu 1 ianuarie 2025